Ziggo samen met Vodafone versus KPN?

maandag 8 februari 2016

In Nederland kennen we op het vaste net eigenlijk maar twee zelfstandige aanbieders. KPN levert via DSL of glasvezel en Ziggo via de kabel. Alle andere providers maken gebruik van het netwerk van KPN om hun diensten te kunnen leveren. Ziggo hoeft z’n netwerk niet open te stellen en heeft feitelijk het monopolie op de kabel.

Vodafone versus KPN

Vodafone lijkt samen met Ziggo ten strijde te gaan trekken tegen KPN. Vodafone is in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo. Het gaat om een mogelijke joint venture om in ieder geval in Nederland gezamenlijk internet, televisie en bellen te kunnen aanbieden. Komen de partijen eruit? Dan ontstaat er een nieuwe provider met een landelijke dekkend netwerk. Iets wat vooralsnog alleen KPN heeft. De concurrentiedruk zou hierdoor fors toenemen.

KPN is op de hoogte van de plannen en reageert nog wat gelaten. Helemaal nieuw is de samenwerking tussen Vodafone en Liberty Global niet. Vorig jaar strandden de gesprekken voor een samenwerking nog. Vodafone kan mobiel alles leveren, en Ziggo op vast gebied. Volgens beide bedrijven zou een combinatie van diensten een geweldige stap vooruit zijn. 

De druk op KPN neemt toe. Analisten zien dit ook. ‘Vooralsnog doen ze het goed met de aanleg van glasvezel en het verder versterken van kopernetwerk, zeker als je het vergelijkt met de meeste traditionele aanbieders. Met internet komen ze nu tot snelheden van 100 Mb per seconde, wat nu voldoende is. Maar op de langere termijn hebben ze wel een probleem, dan is er toch meer glasvezel nodig.’ En juist glasvezel komt nog niet enorm van de grond, de meeste KPN klanten kiezen ‘gewoon’ voor DSL.

Providers lijken volledig in te zetten op bundeling. Eerst was het bellen, tv en internet bij elkaar brengen en nu komt daar ook mobiel bij. De vraagt rijst of dit is wat consumenten willen. Er zijn namelijk ook signalen van ontbundeling waarbij men alleen internet wil. Bundeling zorgt voor weinig flexibiliteit. Een deel van de consumenten weet dit en kiest weloverwogen voor losse diensten. Dit maakt het overstappen overigens ook veel gemakkelijker.


  • Fiber
  • KPN
  • Online.nl
  • Stipte
  • T-Mobile
  • Telfort
  • XS4ALL
  • Ziggo